Rozwiąż Równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 9 wrz 2008, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż Równanie
najpierw założenia:
\(\displaystyle{ 4x-3 qslant 0}\) oraz \(\displaystyle{ 2x-1 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ 4x qslant 3}\) i \(\displaystyle{ 2x qslant 10}\)
\(\displaystyle{ x qslant \frac{3}{4}}\) i \(\displaystyle{ x qslant 5}\)
więc \(\displaystyle{ x )}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{4x-3} -3)^{2} = ( \sqrt{2x-10}) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4x-3 - 6 \sqrt{4x-3}+9 = 2x-10}\)
\(\displaystyle{ 2x+16 - 6 \sqrt{4x-3} = 0}\)
\(\displaystyle{ 2x+16= 6 \sqrt{4x-3}/^2}\)
\(\displaystyle{ 4x^{2} + 64x+ 256= 36(4x-3)}\)
\(\displaystyle{ 4x^{2} -80x + 364= 0}\)
\(\displaystyle{ x^{2} -20x + 91= 0}\)
teraz już tylko należy policzyć deltę, powinny wyjść 2 rozwiązania x=7 i x=13
\(\displaystyle{ 4x-3 qslant 0}\) oraz \(\displaystyle{ 2x-1 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ 4x qslant 3}\) i \(\displaystyle{ 2x qslant 10}\)
\(\displaystyle{ x qslant \frac{3}{4}}\) i \(\displaystyle{ x qslant 5}\)
więc \(\displaystyle{ x )}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{4x-3} -3)^{2} = ( \sqrt{2x-10}) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4x-3 - 6 \sqrt{4x-3}+9 = 2x-10}\)
\(\displaystyle{ 2x+16 - 6 \sqrt{4x-3} = 0}\)
\(\displaystyle{ 2x+16= 6 \sqrt{4x-3}/^2}\)
\(\displaystyle{ 4x^{2} + 64x+ 256= 36(4x-3)}\)
\(\displaystyle{ 4x^{2} -80x + 364= 0}\)
\(\displaystyle{ x^{2} -20x + 91= 0}\)
teraz już tylko należy policzyć deltę, powinny wyjść 2 rozwiązania x=7 i x=13