Suma współczynników

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Delkadi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 paź 2008, o 15:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 2 razy

Suma współczynników

Post autor: Delkadi »

Oblicz sumę współczynników:

\(\displaystyle{ W(x) = 2(2-x) ^{10}}\)
frej

Suma współczynników

Post autor: frej »

Suma współczynników to \(\displaystyle{ W(1)}\).
Delkadi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 paź 2008, o 15:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 2 razy

Suma współczynników

Post autor: Delkadi »

Ale przedstaw tok rozumowania i sposób rozwiązania.
Awatar użytkownika
elcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ;)
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

Suma współczynników

Post autor: elcia »

Jak chcesz sprawdzić sumę rozwiązania, to zawsze podstawiasz jeden.

[ Dodano: 1 Października 2008, 16:41 ]
Delkadi pisze:Oblicz sumę współczynników:

\(\displaystyle{ W(x) = 2(2-x) ^{10}}\)
\(\displaystyle{ W(1) = 2(2-1) ^{10}}\)
\(\displaystyle{ W(1)= 2}\)
Delkadi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 paź 2008, o 15:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 2 razy

Suma współczynników

Post autor: Delkadi »

Ok, dzięki. Nie znałem tej reguły.
ODPOWIEDZ