Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
agiatella
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 wrz 2008, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wasssss

Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia

Post autor: agiatella »

dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= m ^{2}x ^{8}-5x ^{4}-3m}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\) jest równa \(\displaystyle{ -1}\)?
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2008, o 14:53 przez agiatella, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
elcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ;)
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia

Post autor: elcia »

\(\displaystyle{ W(1)=-1}\)

Zastosuj klamry tex, to Ci wyliczę

[ Dodano: 30 Września 2008, 15:01 ]
agiatella pisze:dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= m ^{2}x ^{8}-5x ^{4}-3m}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\) jest równa \(\displaystyle{ -1}\)?

\(\displaystyle{ m ^{2} -3m-5}\)
\(\displaystyle{ m ^{2} -3m-5=-1}\)
\(\displaystyle{ m ^{2} -3m-4=0}\)
\(\displaystyle{ (-3) ^{2} -4 1(-4)}\)
\(\displaystyle{ 9+16=25}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{3-5}{2} =-1}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{3+5}{2} =4}\)
ODPOWIEDZ