twierdzenie bezouta

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
skull09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

twierdzenie bezouta

Post autor: skull09 »

Witam, znam ogólnie treść tego twierdzenia, lecz mi nic to nie mówi, nie mogę tego pojąć. Może ktoś mi wytłumaczy, jak to się liczy wszystko, z jakiego nieba biorą sie te wszystkie cyferki, bo ja tak naprawdę właściwie nic nie rozumiem, po za tym że umiem tą jakąś śmieszną tabelkę obliczać, nic więcej..
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

twierdzenie bezouta

Post autor: raphel »

Liczba a jest miejscem zerowym wielomianu W(x) wtedy i tylko wtedy, gdy wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian (x − a), czyli

\(\displaystyle{ W(a) = 0 (x-a)/W(a)}\)

tym twierdzeniem możemy obliczać resztę z dzielenia wielomianu przez jednomian, nie robiąc całych tych obliczeń dzielenia wielomianów.
pokaże na przykładzie
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{3} - 3x ^{2} +2x +3}\)
i mamy wykonać dzielenie przez jednomian np (x-2), czyli
\(\displaystyle{ (x ^{3} - 3x ^{2} +2x +3) : (x-2)}\) reszta ma wyjść 3
możesz to dzielić normalnym sposobem, a możesz zastosować właśnie to twierdzenie, podstawiając x=2 do wielomianu W(x), czyli
\(\displaystyle{ W(2) = 2 ^{3} - 3 2 ^{2} +2 2 + 3 = 3}\)
czyli wielomian ten jest podzielny przez jednomian z resztą równą 3.

częściej to twierdzenie ma zastosowanie w zadaniach typu:"sprawdź czy wielomian W(x) jest podzielny(bez reszty) przez jednomian V(x)." i tutaj na takiej samej zasadzie wykorzystujemy to twierdzenie;)
ODPOWIEDZ