muszę wyznaczy pierwiastki wielomianu W(x)= 3x3 + 3x2 - 14x + 12
określiłam już p i q i podstawiałam już parę przykładów ale za nic w świecie nie chce mi wyjść. pomocy.. :d
pierwiastek wielomianu
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
pierwiastek wielomianu
Ten wielomian ma tlko 1 pierwiastek rzeczywisty, całkowity -3. 2 pozostałe są zespolone.
Dla trochę mniej cierpliwych(i bardziej leniwych ) proszę
\(\displaystyle{ 3x^{3} +3x^{2} -14x +12=3(x +3)(x^{2} -2x + \frac{4}{3} )}\)
Dla trochę mniej cierpliwych(i bardziej leniwych ) proszę
\(\displaystyle{ 3x^{3} +3x^{2} -14x +12=3(x +3)(x^{2} -2x + \frac{4}{3} )}\)