nierówność z niewiadomą x i parametrem a
- wojskib
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 27 kwie 2008, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 42 razy
nierówność z niewiadomą x i parametrem a
Dana jest nierówność \(\displaystyle{ (x^{2}-9)(x^{2} - \sqrt{3}ax+a)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
nierówność z niewiadomą x i parametrem a
ten przedział otrzymujemy już z pierwszej części tej funkcji, czyli \(\displaystyle{ (x ^{2} -9),}\) więc drugi nawias(równanie kwadratowe) nie może mieć rozwiązań.
i mamy:
\(\displaystyle{ x ^{2} - \sqrt{3} ax +a=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta (0, \frac{4}{3})}\)
i mamy:
\(\displaystyle{ x ^{2} - \sqrt{3} ax +a=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta (0, \frac{4}{3})}\)