Wykresy z równań wielomianów (?)

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ania91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 22 lis 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Wykresy z równań wielomianów (?)

Post autor: ania91 »

Hej. Właśnie rozwiązuje zadania z wielomianów i jedna rzecz mnie dziwi. Dlaczego w odpowiedziach są zawsze podane tylko x1, x2 itp. a nauczycielka wymaga rysowania jeszcze wykresów?? Czy są one konieczne?? Jak na przykład narysować wykres, jeżeli pierwiastki wynoszą kolejno -6, 3, 0 (nie wiem czy jest to konieczne, ale w razie potrzeby podam wielomian \(\displaystyle{ 18x^5=x^7+3x^6}\))
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

Wykresy z równań wielomianów (?)

Post autor: raphel »

wykresy są konieczne wtedy gdy mamy nierówność wielomianową, do równań, tak jak w Twoim przykładzie nie są potrzebne, a nawet nie da się za bardzo ich narysować;) tutaj odpowiedź jest taka: x=-6 lub x=0 lub x=3
ODPOWIEDZ