Wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy
Wielomian
Hej. Mam taki wielomian \(\displaystyle{ x^3-3 \sqrt{2} x^2+ \sqrt{2}x - 6}\). Próbowałam różnych sposobów, a mianowicie różnego grupowania i za każdym razem nie chce wyjść \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\). Czy ktoś chociaż ma jakiś pomysł od czego zacząć??[/b]
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 26 lut 2008, o 17:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Wielomian
\(\displaystyle{ x^{3}-3\sqrt{2}x^{2}+\sqrt{2}x-6=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x-3\sqrt{2})+\sqrt{2}(x-3\sqrt{2})=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3\sqrt{2})(x^{2}+\sqrt{2})=0}\)
\(\displaystyle{ x-3\sqrt{2}=0}\)
\(\displaystyle{ x=3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+\sqrt{2}=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=-\sqrt{2}}\) co jest sprzecznością
mam nadzieję, że pomogłam
\(\displaystyle{ x^{2}(x-3\sqrt{2})+\sqrt{2}(x-3\sqrt{2})=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3\sqrt{2})(x^{2}+\sqrt{2})=0}\)
\(\displaystyle{ x-3\sqrt{2}=0}\)
\(\displaystyle{ x=3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+\sqrt{2}=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=-\sqrt{2}}\) co jest sprzecznością
mam nadzieję, że pomogłam