Witam. Mam równanie i nie wiem jak je rozwiązać, z innymi sobie radzę, ale to mnie przerosło :/
\(\displaystyle{ ( x^{2}-9)^{3} = (2x^{2}-10)^{3}}\)
Chcę zaznaczyć, że równanie musi być rozwiązane jak najprostszym sposobem.
Rozwiąż równanie w jak najprostszy sposób
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Rozwiąż równanie w jak najprostszy sposób
\(\displaystyle{ $\begin{eqnarray*}
(x^2-9)^3 &\;=\;& (2x^2-10)^3\;\;\;\backslash ^{\frac{1}{3}}\\
x^2-9 &\;=\;& 2x^2-10\\
x^2-1 &\;=\;& 0\\
(x-1)(x+1) &\;=\;& 0\\
x=1 &\;\vee\;& x=-1}\)
Pozdrawiam.
(x^2-9)^3 &\;=\;& (2x^2-10)^3\;\;\;\backslash ^{\frac{1}{3}}\\
x^2-9 &\;=\;& 2x^2-10\\
x^2-1 &\;=\;& 0\\
(x-1)(x+1) &\;=\;& 0\\
x=1 &\;\vee\;& x=-1}\)
Pozdrawiam.