1) Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ k}\) nierówność \(\displaystyle{ x^{4}+kx^{2}+1>0}\) jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ x}\)?
Wychodzi mi \(\displaystyle{ k \in (-2;2)}\), a powinno \(\displaystyle{ k \in (-2;+ \infty )}\)
2) Mam takie zadania z nierównościami z wartością bezwzględną i pokażę dwa przykłady:
a)\(\displaystyle{ 3x^{2} \leqslant |x^{3}-4x|}\)
b)\(\displaystyle{ |x^{3}-4x|>x^{3}-4x}\)
Potrafię je zrobić, ale że dziś jakoś nie mam głowy to robię na przedziały i schodzi trochę dłużej. Zna ktoś jakiś szybszy sposób (o ile istnieje) na rozwiązanie tego typu nierówności? Byłbym wdzięczny.
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ Q(x)=x^{4}+x^{3}-x-1}\) wynosi \(\displaystyle{ x^{3}+x^{2}+x+2}\). Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^{2}-1}\)
Jest to zadanie z jakieś matury i jest tak w kluczu:
1) Zauważenie że reszta z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^{2}-1}\) jest równa reszcie z dzielenia \(\displaystyle{ x^{3}+x^{2}+x+2}\) przez \(\displaystyle{ x^{2}-1}\)
2) Wykonanie dzielenia
3) Podanie reszty \(\displaystyle{ R(x)=2x+3}\)
Jako że dziś jestem kompletnie nieprzytomny to z jakiej okazji mam to Zauważyć? Chodzi mi o 1-szy punkt z klucza?
Parametr i wartość bezwzględna
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Parametr i wartość bezwzględna
1) Po podstawieniu \(\displaystyle{ x^2=t}\) dajemy na funkcję kwadratową \(\displaystyle{ t^2+kt+1}\) takie warunki, by:
a) wykres leżał powyżej osi OX (\(\displaystyle{ \Delta }\)
a) wykres leżał powyżej osi OX (\(\displaystyle{ \Delta }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Parametr i wartość bezwzględna
Dzięki za odp. rzeczywiście wziąłem tylko jedną opcję.
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ Q(x)=x^{4}+x^{3}-x-1}\) wynosi \(\displaystyle{ x^{3}+x^{2}+x+2}\). Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^{2}-1}\)
Jest to zadanie z jakieś matury i jest tak w kluczu:
1) Zauważenie że reszta z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^{2}-1}\) jest równa reszcie z dzielenia \(\displaystyle{ x^{3}+x^{2}+x+2}\) przez \(\displaystyle{ x^{2}-1}\)
2) Wykonanie dzielenia
3) Podanie reszty \(\displaystyle{ R(x)=2x+3}\)
Jako że dziś jestem kompletnie nieprzytomny to z jakiej okazji mam to Zauważyć? Chodzi mi o 1-szy punkt z klucza?
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ Q(x)=x^{4}+x^{3}-x-1}\) wynosi \(\displaystyle{ x^{3}+x^{2}+x+2}\). Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^{2}-1}\)
Jest to zadanie z jakieś matury i jest tak w kluczu:
1) Zauważenie że reszta z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^{2}-1}\) jest równa reszcie z dzielenia \(\displaystyle{ x^{3}+x^{2}+x+2}\) przez \(\displaystyle{ x^{2}-1}\)
2) Wykonanie dzielenia
3) Podanie reszty \(\displaystyle{ R(x)=2x+3}\)
Jako że dziś jestem kompletnie nieprzytomny to z jakiej okazji mam to Zauważyć? Chodzi mi o 1-szy punkt z klucza?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Parametr i wartość bezwzględna
Można by tak to uzasadnić:
Najpierw nalezałoby zauważyć, że \(\displaystyle{ Q(x)}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ x-1}\) oraz \(\displaystyle{ x+1}\), więc jeżeli zapiszemy wielomian W w postaci:
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot P(x)+(x^3+x^2+x+2}\)
I jak będziemy dzielić przez \(\displaystyle{ x^2-1}\), to składnik \(\displaystyle{ Q(x)P(x)}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ x^2-1}\) bez reszty, więc właśnie szukana reszta, to zaraz reszta z dzielenia \(\displaystyle{ x^3+x^2+x+2}\) przez \(\displaystyle{ x^2-1}\).
Najpierw nalezałoby zauważyć, że \(\displaystyle{ Q(x)}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ x-1}\) oraz \(\displaystyle{ x+1}\), więc jeżeli zapiszemy wielomian W w postaci:
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot P(x)+(x^3+x^2+x+2}\)
I jak będziemy dzielić przez \(\displaystyle{ x^2-1}\), to składnik \(\displaystyle{ Q(x)P(x)}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ x^2-1}\) bez reszty, więc właśnie szukana reszta, to zaraz reszta z dzielenia \(\displaystyle{ x^3+x^2+x+2}\) przez \(\displaystyle{ x^2-1}\).