rozwiaz nierownosc
\(\displaystyle{ 5x(x+3)(2-x)>0}\)
krok po kroku moglby ktos wytlumaczyc:(
nierownosc
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
nierownosc
\(\displaystyle{ 5x(x+3)(2-x)>0}\)
wyznaczasz miejsca zerowe, czyli \(\displaystyle{ x_{1}=0 \ x_{2}=-3 \ x_{3}=2}\)
Następnie rysujesz "wężyka" , "fale' , wykres funkcji i odczytujesz wszystkie wartości, które są powyżej osi X, czyli \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,4) \cup (0,2)}\)
wyznaczasz miejsca zerowe, czyli \(\displaystyle{ x_{1}=0 \ x_{2}=-3 \ x_{3}=2}\)
Następnie rysujesz "wężyka" , "fale' , wykres funkcji i odczytujesz wszystkie wartości, które są powyżej osi X, czyli \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,4) \cup (0,2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 13 lip 2008, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 30 razy
nierownosc
no mi wychodzi odwrotnie wykres
x1 i x2 i x3 ok mam ale czemu wykres od dolu zaczeliscie czy tam jak ze tak dziwnie wyszlo?
pozdrawiam
x1 i x2 i x3 ok mam ale czemu wykres od dolu zaczeliscie czy tam jak ze tak dziwnie wyszlo?
pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 13 lip 2008, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 30 razy
nierownosc
no czyli jak od gory czyli powinno byc tak jak ja mowie...
zaczynasz od prawej i od gory?
wszystkie sa jednokrotne czyli przechodza wszystkie przez siebie czyli powinien byc ślaczek ...
zaczynasz od prawej i od gory?
wszystkie sa jednokrotne czyli przechodza wszystkie przez siebie czyli powinien byc ślaczek ...
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
nierownosc
RyHoO16 zapewne miał na myśli, że od dołuRyHoO16 pisze:Ponieważ czynnik \(\displaystyle{ 2-x}\) będzie nam sugerował, że będziesz rysował wykres od góry
Zaczynamy rysować wężyk=szlaczek=falę od prawej, od dołu. I mamy zbiór \(\displaystyle{ (-\infty;-3)\cup(0;2)}\).