rozwiąż

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
elcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ;)
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiąż

Post autor: elcia »

mam taki wielomian \(\displaystyle{ -3x ^{2} +14x ^{2} -20x+8 qslant 0}\)
więc wychodzi mi tak:
\(\displaystyle{ (-3x ^{2} +12x-12)(x- \frac{2}{3} ) qslant 0}\)
czyli x=2 x=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
wychodzi mi błędny wynik jak odczytuję z osi:(z dołu bo jest minusowa największa liczba no i nie ma żadnego parzystego pierwiastka) x\(\displaystyle{ \in < \frac{2}{3} ,2>}\)
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

rozwiąż

Post autor: raphel »

masz jeden parzysty pierwiastek
\(\displaystyle{ -( x-2) ^{2} (x- \frac{2}{3} ) qslant 0}\)
Awatar użytkownika
elcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ;)
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiąż

Post autor: elcia »

aaa, a przed tym nawiasem jak jest - to nie ma być -3?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

rozwiąż

Post autor: xanowron »

Powinno, ale i tak w nierówności nie odegra to roli czy jest samo - czy -100

A właściwie to podzielone przez 3 i jest wszystko ok
ODPOWIEDZ