Hej bardzo bym chciala aby ktos napisal mi jak znalezc pierwiastki w tych dwoch przykladach poniewaz mam ich do rozwiazania dosc sporo i chciala bym wiedziec jak to dokladnie zrobic
a)\(\displaystyle{ x ^{4}-x ^{3}-7x ^{2}+13x-6=0}\)
b)\(\displaystyle{ x ^{4}-4x ^{3} +8x ^{2} -20x+15=0}\)
znajdz rozwiaznie (pierwiastki)
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
znajdz rozwiaznie (pierwiastki)
Trzeba rozłożyć
a)
\(\displaystyle{ ...=x^4-x^3-7x^2+7x+6x-6=x^3(x-1)-7x(x-1)+6(x-1)=(x-1)(x^3-7x+6)=(x-1)(x^3-x-6x+6)=(x-1)(x(x-1)(x+1)-6(x-1))=(x-1)^2(x^2-x-6)=(x-1)^2(x-3)(x+2)}\)
a)
\(\displaystyle{ ...=x^4-x^3-7x^2+7x+6x-6=x^3(x-1)-7x(x-1)+6(x-1)=(x-1)(x^3-7x+6)=(x-1)(x^3-x-6x+6)=(x-1)(x(x-1)(x+1)-6(x-1))=(x-1)^2(x^2-x-6)=(x-1)^2(x-3)(x+2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: waw
- Podziękował: 7 razy
znajdz rozwiaznie (pierwiastki)
a czy istnieja inne sposoby rozwiazania tego zadania czy mozna by je napisac
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
znajdz rozwiaznie (pierwiastki)
No tak jak pisałem trzeba rozłożyć
b)
\(\displaystyle{ (x-3)(x-1)(x^2+5)}\)
Jeśli nie uda ci się dojść do tego wyniku to pytaj, to jest raczej najprostszy sposób rozwiązania tego zadania.
b)
\(\displaystyle{ (x-3)(x-1)(x^2+5)}\)
Jeśli nie uda ci się dojść do tego wyniku to pytaj, to jest raczej najprostszy sposób rozwiązania tego zadania.