rozłóż wielomian na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
andzia8834
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 8 wrz 2008, o 17:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jarosław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: andzia8834 »

rozwiąż równanie rozkładając lewą stronę na czynniki


\(\displaystyle{ W(x)=( x^{5} -x ^{3} + x^{2} -1) ( x^{2} -4)}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: mmoonniiaa »

To jeszcze nie jest równanie, tylko wielomian.
\(\displaystyle{ (x^5-x^3+x^2-1)(x^2-4)=0 \\
( x^3(x^2-1)+(x^2-1) ) (x-2)(x+2)=0 \\
(x^2-1)(x^3+1)(x-2)(x+2) \\
(x-1)(x+1)(x+1)(x^2-x+1)(x-2)(x+2)=0 \\
(x-1)(x+1)^2(x^2-x+1)(x-2)(x+2)=0 \\
x=1 x=-1 x=2 x=-2 x \{-2;-1;1;2 \}}\)
ODPOWIEDZ