Dziedzina i przekształcanie do ułamka nieskracalnego

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
prs613
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z miasta
Podziękował: 147 razy

Dziedzina i przekształcanie do ułamka nieskracalnego

Post autor: prs613 »

Dane jest wyrażenie \(\displaystyle{ W=}\) \(\displaystyle{ \frac{x^{3}-4x^{2}+4x}{x^{3}-5x^{2}+6x}}\)
a) Wyznacz dziedzinę tego wyrażenia.
bi Przekształć to wyrażenie do postaci ułamka nieskracalnego.
c) Rozwiąż równanie W= 5.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Dziedzina i przekształcanie do ułamka nieskracalnego

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ w=\frac{x(x^2-4x+4)}{x(x^2-5x+6)}=\frac{x(x-2)^2}{x(x-2)(x-3)}}\)
Dziedzina: mianownik różny od zera.
ODPOWIEDZ