Rozkładanie na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Tux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kto to wie?
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 2 razy

Rozkładanie na czynniki

Post autor: Tux »

Jetem z tego bardzo słaby, więc proszę o wyjaśnienie poszczególnych kroków.
Mam dwa przykłady z którymi nie mogę sobie poradzić.

1. \(\displaystyle{ (x-1) ^{3} -8}\)

2. \(\displaystyle{ (x-1)^{2}-(x+1)^{2}}\)

Nie wiem czy dobrze, ale pierwszy przykład próbowałem rozwiązać za pomocą wzorów skróconego mnożenia a mianowicie
\(\displaystyle{ a^{3}-b^{3}=(a-b)(a^{2}+ab+b^{2})}\)
i wychodzi mi
\(\displaystyle{ (x-3)(x^{2}-2x+8)}\)
o ile do tego miejsca jest dobrze (tak mi się wydaję) nie wiem co dalej.

Do drugiego nie wiem za bardzo jak podejść.
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

Rozkładanie na czynniki

Post autor: Ptaq666 »

Ten pierwszy wielomian masz dobrze, jego nie da się już bardziej rozłożyć, jedyny pierwiastek to x = 3

A ten drugi poproostu musisz wymnożyć, kwadraty się skrócą i zostanie 4x
Awatar użytkownika
jacek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 30 sty 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 19 razy

Rozkładanie na czynniki

Post autor: jacek89 »

1. \(\displaystyle{ (x-1) ^{3} -8=(x-1)^3- 2^3}\) i dalej z tego wzoru na sześcian różnicy, który napisałeś

2. \(\displaystyle{ (x-1)^{2}-(x+1)^{2}}\)
Skorzystaj ze wzoru:\(\displaystyle{ a^2-b^2=(a+b)(a-b)}\)

Jeśli coś dalej jest niejasne, to pisz śmiało

Pozdrawiam,
Jacek
Tux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kto to wie?
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 2 razy

Rozkładanie na czynniki

Post autor: Tux »

Problem w tym, że w książce do tego pierwszego mam taką odpowiedź
\(\displaystyle{ (x-3)(x^{2}+3)}\)
i zupełnie nie mam pojęcia jak dojść do tego rozwiązania...
A z tym drugim zaraz pokombinuje, ale twoja odpowiedź do tego punktu jest dobra

[ Dodano: 24 Września 2008, 22:17 ]
Z tym drugim jednak też nie idzie, i odpowiedź powinna być -4x
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}-(x+1)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x-1+x+1)(x-1-x+1)}\)
i wychodzi mi \(\displaystyle{ 2x}\)


Ale to jest źle... Gdzie robie błąd?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozkładanie na czynniki

Post autor: mmoonniiaa »

1.
\(\displaystyle{ ...=(x-1)^3-2^3=(x-1-2)((x-1)^2+2(x-1)+4)=\\=(x-3)(x^2-2x+1+2x-2+4)=(x-3)(x^2+3)}\)

[ Dodano: 24 Września 2008, 22:50 ]
2.
\(\displaystyle{ ...=((x-1)-(x+1))((x-1)+(x+1))=(x-1-x-1)(x-1+x+1)=-2 2x=-4x}\)
Tux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kto to wie?
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 2 razy

Rozkładanie na czynniki

Post autor: Tux »

Już rozumiem, dziękuję

[ Dodano: 24 Września 2008, 23:09 ]
Kolejny przykład z którym nie wiem co począć...
\(\displaystyle{ 9x^{2}(x+2)^{2}-x^{2}}\)

Proszę tylko o podpowiedź jak rozpocząć, do wyniku chcę dojść sam
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozkładanie na czynniki

Post autor: mmoonniiaa »

Zauważ, że \(\displaystyle{ 9x^2(x+2)^2=[3x(x+2)]^2}\) i dalej skorzystaj z \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\)
Tux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kto to wie?
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 2 razy

Rozkładanie na czynniki

Post autor: Tux »

mmoonniiaa,
i znów pomogłaś dzięki
wyszło dobrze czyli\(\displaystyle{ x^{2}(3x+5)(3x+7)}\)

Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozkładanie na czynniki

Post autor: mmoonniiaa »

Tak, też mam taki wynik.
ODPOWIEDZ