2. Rozwiąż i napisz ile będzie rozwiązań:
a)\(\displaystyle{ x^{2} - 5x + 7 = 0}\)
b)\(\displaystyle{ (x-2)(x^{2}- 4) = 0}\)
c)\(\displaystyle{ (3x+2)^{2}(x^{2} - 9) = 0}\)
d)\(\displaystyle{ (x^{4} + 3)( x^{7} + 1)^{2} = 0}\)
e)\(\displaystyle{ (x^{2}+1)^{3}(x^{4}+2) = 0}\)
f)\(\displaystyle{ x(x-6)^{2}(x+6) = 0}\)
g)\(\displaystyle{ (x - \sqrt{2})^{3}(x- \sqrt{2}) = 0}\)
h)\(\displaystyle{ (x-2)^{5}(x^{2}-4) = 0}\)
i)\(\displaystyle{ 2x^{2} + 17 = 0}\)
j)\(\displaystyle{ x^{3} + 1 = 0}\)
k)\(\displaystyle{ (x^{2} + 2)^{3} = 0}\)
l)\(\displaystyle{ x^{2}(x^{6} + 10) = 0}\)
rozkład na czynniki
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
rozkład na czynniki
\(\displaystyle{ a) brak \\ \\
b) \ x=2 \ \ x= -2 \\ \\
c) \ x= -3 \ \ x=- 2/3 \ \ x = 3 \\ \\
d) \ x = -1 \\ \\
e) \ brak \\ \\
f) \ x = -6 \ \ x=0 \ \ x=6 \\ \\
g) \ x = \sqrt{2} \\ \\
h) \ x=-2 \ \x=2 \\ \\
j) \ x=-1 \\ \\
k) \ brak \\ \\
l) \ x=0}\)
w tym c) ułamka nie chciało mi wpisać poprawnie nie wiem czemu
b) \ x=2 \ \ x= -2 \\ \\
c) \ x= -3 \ \ x=- 2/3 \ \ x = 3 \\ \\
d) \ x = -1 \\ \\
e) \ brak \\ \\
f) \ x = -6 \ \ x=0 \ \ x=6 \\ \\
g) \ x = \sqrt{2} \\ \\
h) \ x=-2 \ \x=2 \\ \\
j) \ x=-1 \\ \\
k) \ brak \\ \\
l) \ x=0}\)
w tym c) ułamka nie chciało mi wpisać poprawnie nie wiem czemu