nierówość wielomianowa
- elcia
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ;)
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
nierówość wielomianowa
Mam taki przykład:
\(\displaystyle{ (3-x)(x ^{2} +8x+16) qslant 0}\)
wychodzi mi \(\displaystyle{ x=3 x=-4}\)
zaznaczam na osi i nie wychodzi mi dobry wynik, czy ktoś mógłyby mi przedstawić graficznie?
\(\displaystyle{ (3-x)(x ^{2} +8x+16) qslant 0}\)
wychodzi mi \(\displaystyle{ x=3 x=-4}\)
zaznaczam na osi i nie wychodzi mi dobry wynik, czy ktoś mógłyby mi przedstawić graficznie?
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
nierówość wielomianowa
\(\displaystyle{ (3-x)(x ^{2} +8x+16) qslant 0 \iff (3-x)(x+4)^2 qslant 0 \iff x \langle 3, ) \cup \lbrace -4 \rbrace}\)
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2008, o 22:06 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 1 raz.
- elcia
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ;)
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
nierówość wielomianowa
inny wynik jest w podręczniku, więc może jakaś pomyłka
a możecie mi wytłumaczyć jak zostało to zrobione na tej osi, że akurat taki wynik wyszedł?[/latex]
a możecie mi wytłumaczyć jak zostało to zrobione na tej osi, że akurat taki wynik wyszedł?[/latex]
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
nierówość wielomianowa
Ja bym jeszcze \(\displaystyle{ x=3}\) zaliczyła do zbioru rozwiązań, czyli: \(\displaystyle{ x )\cup\{-4 \}}\).
- elcia
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ;)
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
nierówość wielomianowa
mniejsza o wynik, może mi ktoś przedstawić graficznie, jak to ma wyglądać albo chociaż wytłumaczyć bo nie umiem rozwiązać żadnego przykładu z przykładem mniejszym bądź równym zero, robionym od dołu
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
- elcia
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ;)
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
nierówość wielomianowa
dziękuję Ci bardzo,
więc wychodzi na to, że najlepiej sprowadzić do pierwiastkowania?
bo jak mi zwykłe -4 wyszło, to chyba nie mogę tego odbić na końcu, mi wychodziła zwykła parabola..
więc wychodzi na to, że najlepiej sprowadzić do pierwiastkowania?
bo jak mi zwykłe -4 wyszło, to chyba nie mogę tego odbić na końcu, mi wychodziła zwykła parabola..
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
nierówość wielomianowa
'Odbijanie' to czynność wykonywana w trakcie rysowania uproszczonego wykresu na osi OX.
- elcia
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ;)
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
nierówość wielomianowa
no ale jest tak, że jak jest pierwiastek parzysty to przechodzi przez oś a jak nieparzysty to nie przechodzi, więc tutaj jak wyliczam z delty nie powinno przejść.. bo jest pierwszego stopnia?
[ Dodano: 23 Września 2008, 22:15 ]
a mogłabyś mi pokazać graficznie jak ten będzie wyglądał?
\(\displaystyle{ (x ^{2} -3x-10)(x^{2}-5x) qslant 0}\)
x=-2 x=5 x=0 x=5
[ Dodano: 23 Września 2008, 22:15 ]
a mogłabyś mi pokazać graficznie jak ten będzie wyglądał?
\(\displaystyle{ (x ^{2} -3x-10)(x^{2}-5x) qslant 0}\)
x=-2 x=5 x=0 x=5
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
nierówość wielomianowa
pierwiastek parzysty - nie przechodzi przez oś, odbijamy (w tym przykładzie x=-4 było pierwiastkiem parzystym, bo podnosiliśmy do potęgi parzystej)
pierwiastek nieparzysty - przechodzi przez oś (w tym przykładzie x=3 było pierwiastkiem nieparzystym, bo podnosiliśmy do potęgi nieparzystej)
[ Dodano: 23 Września 2008, 22:26 ]
pierwiastek nieparzysty - przechodzi przez oś (w tym przykładzie x=3 było pierwiastkiem nieparzystym, bo podnosiliśmy do potęgi nieparzystej)
[ Dodano: 23 Września 2008, 22:26 ]
- elcia
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ;)
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
nierówość wielomianowa
bez Twojej pomocy by się nie obyło:)
Jeszcze mam z jednym przykładem dylemat:
\(\displaystyle{ x ^{4} +x ^{3} -8x-8 qslant 0}\)
x=2 lub x=-2 x=-1
dobrze mi krzywa idzie aż do -2 gdzie powinna iść do góry ale nie wiem czemu jak nie ma krotności, bo w innych przykładach jak jest np \(\displaystyle{ -x ^{2} +1}\)to się zwyczajnie przez oś x przechodzi a tu nie..
Jeszcze mam z jednym przykładem dylemat:
\(\displaystyle{ x ^{4} +x ^{3} -8x-8 qslant 0}\)
x=2 lub x=-2 x=-1
dobrze mi krzywa idzie aż do -2 gdzie powinna iść do góry ale nie wiem czemu jak nie ma krotności, bo w innych przykładach jak jest np \(\displaystyle{ -x ^{2} +1}\)to się zwyczajnie przez oś x przechodzi a tu nie..
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
nierówość wielomianowa
A dlaczego \(\displaystyle{ x=-2}\) jest pierwiastkiem?
Zobacz:
\(\displaystyle{ x^3(x+1)-8(x+1) qslant 0 (x+1)(x^3-8) qslant 0 (x+1)(x-2)(x^2+2x+4) qslant 0}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \Delta < 0}\), więc trójmian nie pierwiastków. Zatem jedynymi pierwiastkami, które zaznaczasz na osi są: \(\displaystyle{ x=-1, x=2}\)
Zobacz:
\(\displaystyle{ x^3(x+1)-8(x+1) qslant 0 (x+1)(x^3-8) qslant 0 (x+1)(x-2)(x^2+2x+4) qslant 0}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \Delta < 0}\), więc trójmian nie pierwiastków. Zatem jedynymi pierwiastkami, które zaznaczasz na osi są: \(\displaystyle{ x=-1, x=2}\)
- elcia
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ;)
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
nierówość wielomianowa
a to koniecznie trzeba rozpisać w postaci iloczynowej?
bo ja miałam tak:
\(\displaystyle{ x ^{3} (x+1)-8(x+1) qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{3}-8)(x+1) qslant 0}\)
więc wyszło mi -2 i 2
czy z \(\displaystyle{ x ^{3}=8}\) tak nie wychodzi?[/latex]
bo ja miałam tak:
\(\displaystyle{ x ^{3} (x+1)-8(x+1) qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{3}-8)(x+1) qslant 0}\)
więc wyszło mi -2 i 2
czy z \(\displaystyle{ x ^{3}=8}\) tak nie wychodzi?[/latex]