parametr m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
elcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ;)
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

parametr m

Post autor: elcia »

Liczba 5 jest rozwiązaniem równania. Ustal wartość parametru m.

\(\displaystyle{ x ^{3} -2mx ^{2} -m ^{2} x+70=0}\)
frej

parametr m

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ W(5)=125-50m-5m^2+70=0}\) i rozwiązać równanie kwadratowe.
Awatar użytkownika
elcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ;)
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

parametr m

Post autor: elcia »

Tyle myślałam nad tym przykładem a to taka łatwizna,
dzięki.
ODPOWIEDZ