\(\displaystyle{ -4x^4+26x^3-12x^2=0}\)
metoda wystawienia x przed nawias umiem zrobic;p
chodzi mi o pokazanie metody rozlozenia jednego jednomianu na 2...
rozwiaz rownanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
rozwiaz rownanie.
\(\displaystyle{ 4x^4-26x^3+12x^2=0\\
2x^4-13x^3+6x^2=0\\
x^2(2x^2-13x+6)=0\\
\Delta=13^3-4\cdot 2\cdot 6=169-48=121=11^2\\
x=\frac{13\pm 11}{4}\\
2x^2\left(x-6\right)\left(x-\frac{1}{2}\right)=0\\
2x^2\left(x-6\right)\left(x-\frac{1}{2}\right)=0\\
x=0\;\; \;\; x=6\;\; \;\; x=\frac{1}{2}}\)
Pozdrawiam.
2x^4-13x^3+6x^2=0\\
x^2(2x^2-13x+6)=0\\
\Delta=13^3-4\cdot 2\cdot 6=169-48=121=11^2\\
x=\frac{13\pm 11}{4}\\
2x^2\left(x-6\right)\left(x-\frac{1}{2}\right)=0\\
2x^2\left(x-6\right)\left(x-\frac{1}{2}\right)=0\\
x=0\;\; \;\; x=6\;\; \;\; x=\frac{1}{2}}\)
Pozdrawiam.