Nierówność wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Nierówność wielomianowa
\(\displaystyle{ x^4-4x^3+x-4>0\\
x^3(x-4)+x-4>0\\
(x-4)(x^3-1)>0\\
(x-4)(x-1)(x^2+x+1)>0\\
x\in (-\infty,-1)\cup (4,\infty)}\)
x^3(x-4)+x-4>0\\
(x-4)(x^3-1)>0\\
(x-4)(x-1)(x^2+x+1)>0\\
x\in (-\infty,-1)\cup (4,\infty)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kto to wie?
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 2 razy
Nierówność wielomianowa
Dlaczego przy "trzecim kroku" jest
\(\displaystyle{ (x-4)(x^{3}-1)>0}\)
Chodzi mi dokładnie dlaczego w drugim nawiasie jest -1 a nie +1
\(\displaystyle{ (x-4)(x^{3}-1)>0}\)
Chodzi mi dokładnie dlaczego w drugim nawiasie jest -1 a nie +1
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy