wartość n

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
elcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ;)
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

wartość n

Post autor: elcia »

N - liczba naturalna. Ile rozwiązań ma podano równanie? Dla jakich wartości n wszystkie pierwiastki równania są l całkowitymi?

\(\displaystyle{ x ^{n}+x ^{2} =100x ^{n-2} +100}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

wartość n

Post autor: »

Równoważnie:
\(\displaystyle{ x^n - 100x^{n-2} +x^2 -100 = 0 \\
x^{n-2}(x^2 -100) + x^2 -100 = 0 \\
(x^{n-2}+1)(x^2 -100) = 0 \\
(x^{n-2}+1)(x -10)(x+10) = 0}\)


Ergo - pierwiastkami są \(\displaystyle{ 10,-10}\) dla \(\displaystyle{ n}\) parzystego i dodatkowo jeszcze \(\displaystyle{ -1}\) dla \(\displaystyle{ n}\) nieparzystego.

Q.
ODPOWIEDZ