\(\displaystyle{ (2x^2-x)(2x^2+11x-6) qslant 0}\)
moglby ktos zerkanac na ten przyklad ?
mi wychodzi jakis dziki wynik.. x1=0 , x2=1/2 , x3=-6
a zbior liczb na osi:
\(\displaystyle{ x (-nieskonczonosci ; -6 ) i (0 ; 1/2)
plissska;d}\)
rozwiaz nierownosc
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
rozwiaz nierownosc
\(\displaystyle{ (2x^2-x)(2x^2+11x-6) qslant 0 2x(x- \frac{1}{2} )2(x- \frac{1}{2} )(x+6) qslant 0 \ /:4 x(x- \frac{1}{2} )^2(x+6) qslant 0}\)
Pierwiastkami są liczby:
\(\displaystyle{ x_1=-6}\) - pierwiastek jednokrotny
\(\displaystyle{ x_2=0}\) - pierwiastek jednokrotny
\(\displaystyle{ x_3=x_4= \frac{1}{2}}\) - pierwiastek dwukrotny
Zaznacz miejsca zerowe na osi liczbowej, rysując wykres musisz odbić (pozostać po tej samej stronie osi) od pierwiastka, którego krotność jest parzysta (w tym przypadku dla \(\displaystyle{ x_3=x_4= \frac{1}{2}}\)).
Końcowym zbiorem rozwiązań będzie: \(\displaystyle{ \cup\{ \frac{1}{2} \}}\).
Pierwiastkami są liczby:
\(\displaystyle{ x_1=-6}\) - pierwiastek jednokrotny
\(\displaystyle{ x_2=0}\) - pierwiastek jednokrotny
\(\displaystyle{ x_3=x_4= \frac{1}{2}}\) - pierwiastek dwukrotny
Zaznacz miejsca zerowe na osi liczbowej, rysując wykres musisz odbić (pozostać po tej samej stronie osi) od pierwiastka, którego krotność jest parzysta (w tym przypadku dla \(\displaystyle{ x_3=x_4= \frac{1}{2}}\)).
Końcowym zbiorem rozwiązań będzie: \(\displaystyle{ \cup\{ \frac{1}{2} \}}\).