Dla jakich liczb naturalnych n liczba\(\displaystyle{ 2n^3 + 3n^2 + 4n - 5...}\) jest wieksza od liczby
\(\displaystyle{ 3n^3 - 2n^2 + 15...}\)
\(\displaystyle{ 2n^3 + 3n^2 + 4n - 5 > 3n^3 - 2n^2 + 15}\)
no i umiem to rozwiazac i wychodzi mi \(\displaystyle{ \times (2;5)}\)
a w odp mam (3;4)
moglby mi ktos to wytlumaczyc dlaczego tak wyszlo?
nierownosc wielomianowa...
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
nierownosc wielomianowa...
Hmm... Spójrz:
\(\displaystyle{ n (- ;-2)\cup(2;5) n N n=3 n=4 n \{3;4 \}}\)
Przedział jest obustronnie otwarty, więc ani 2 ani 5 nie możemy zaliczyć do rozwiązań nierówności.
\(\displaystyle{ n (- ;-2)\cup(2;5) n N n=3 n=4 n \{3;4 \}}\)
Przedział jest obustronnie otwarty, więc ani 2 ani 5 nie możemy zaliczyć do rozwiązań nierówności.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 13 lip 2008, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 30 razy
nierownosc wielomianowa...
no ale czemu nie moze byc 2 i 5 ? tylko dla tego ? jak chodzi o liczby dokladnie w zadaniu to trzeba ta 1 i ostatnia pominac jak sa te nawiasy okragle ?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
nierownosc wielomianowa...
W tym przypadku mówimy o liczbach naturalnych dlatego tak jest.
[ Dodano: 20 Września 2008, 20:33 ]
Kilka przykładów:
\(\displaystyle{ x (2;5) x R x (2;5) \\
x x R x \\
x (2;5) x N x \{3;4 \} \\
x x N x \{2;3;4;5 \}}\)
Teraz widzisz różnicę?
[ Dodano: 20 Września 2008, 20:33 ]
Kilka przykładów:
\(\displaystyle{ x (2;5) x R x (2;5) \\
x x R x \\
x (2;5) x N x \{3;4 \} \\
x x N x \{2;3;4;5 \}}\)
Teraz widzisz różnicę?