parzystość funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mansik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 13:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 38 razy

parzystość funkcji

Post autor: mansik »

Korzystając z definicji funkcji parzystej i nieparzystej, zbadaj, czy funckja f jest parzysta lub nieparzysta.

\(\displaystyle{ f(x)= x^{4} - 3x^{2}-5}\)
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

parzystość funkcji

Post autor: Lider_M »

Najpierw trzeba określić dziedzinę i zobaczyć, czy jest symetryczna względem zera.
Potem pokaż, że zachodzi \(\displaystyle{ f(-x)=f(x)}\). I to będzie koniec.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

parzystość funkcji

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ f(-x)=(-x)^4-3(-x)^2-5=x^4-3x^2-5=f(x)}\)
co oznacza parzystosc funkcji f(x)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

parzystość funkcji

Post autor: JankoS »

Lider_M pisze:Najpierw trzeba określić dziedzinę i zobaczyć, czy jest symetryczna względem zera.
Potem pokaż, że zachodzi \(\displaystyle{ f(-x)=f(x)}\). I to będzie koniec.
Czyli zdefiniować pojęcie "symetrii dziedziny względem zera"? Nie prościej "dla każdego \(\displaystyle{ x D}\) ma być \(\displaystyle{ -x D"}\).
ODPOWIEDZ