parametr

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mansik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 13:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 38 razy

parametr

Post autor: mansik »

Znajdź te wartości parametru p, dla których równanie

\(\displaystyle{ x^{3} +8 x^{2} +px=0}\)

ma trzy rózne rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2008, o 15:16 przez mansik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

parametr

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ x(x^2+8x+p)=0}\)

Jednym z pierwiastków tego równania jest x=0. Zatem wystarczy zbadać, kiedy wyrażenie w nawiasie ma dwa różne pierwiastki, które są różne od 0.

Zatem wystarczy rozwiązać (dla nawiasu):
\(\displaystyle{ \begin{cases}\Delta > 0 \\ x_1x_2 0 \iff p 0 \end{cases}}\)

Co jest banalnym ćwiczeniem - spróbuj samodzielnie wykonać.
mansik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 13:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 38 razy

parametr

Post autor: mansik »

\(\displaystyle{ b^{2} - 4ac > 0}\)
\(\displaystyle{ 64-4p > 0}\)
\(\displaystyle{ 16 > p p 0}\)
\(\displaystyle{ p ( - , 16)\{0}}\)
ODPOWIEDZ