Rozkład wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zyga37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 12 lis 2007, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 12 razy

Rozkład wielomianów

Post autor: zyga37 »

Rozłóż na czynniki wielomiany:
\(\displaystyle{ x^{4}+64}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Rozkład wielomianów

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ =x^4+16x^2+64-16x^2=(x^2+8)^2-(4x)^2=(x^2-4x+8)(x^2+4x+8)}\), skorzystałem tylko ze wzorów skróconego mnożenia
ODPOWIEDZ