Oblicz wartość wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
matisosna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 19 cze 2008, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sadłowo
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz wartość wielomianu

Post autor: matisosna »

Oblicz wartość wielomianu dla x=11.
\(\displaystyle{ p(x)= x^{17} - (12x)^{16} + (12x)^{15} - (12x)^{14} + ... -(12x)^{2} + 12x}\)
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Oblicz wartość wielomianu

Post autor: Mersenne »

wskazówka:

\(\displaystyle{ P(x)=x^{17}-[(12x)^{2}+(12x)^{4}+...+(12x)^{16}]+[12x+(12x)^{3}+(12x)^{5}+...+(12x)^{15}]}\)
ODPOWIEDZ