rozlozyc wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mieczyk100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 19 kwie 2007, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bartoszyce
Podziękował: 5 razy

rozlozyc wielomian

Post autor: mieczyk100 »

mam problem z tym wielomianem. prosze o pomoc
\(\displaystyle{ 3x^{3}-18x ^{2}+27x-6=0}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

rozlozyc wielomian

Post autor: mmoonniiaa »

Na początek podziel równanie obustronnie przez \(\displaystyle{ 3}\). Otrzymasz:
\(\displaystyle{ x^3-6x^2+9x-2=0}\)

Wyrazem wolnym jest \(\displaystyle{ -2}\), dzielniki wyrazy wolnego to: \(\displaystyle{ -2, -1, 1, 2}\)
Sprawdzam, który z dzielników jest pierwiastkiem wielomianu:
\(\displaystyle{ W(1) 0 \\
W(-1) 0 \\
W(2)=0}\)


Należy podzielić wielomian przez dwumian \(\displaystyle{ (x-2)}\).

Otrzymasz: \(\displaystyle{ x^3-6x^2+9x-2=(x-2)(x^2-4x+1)}\)

Dalej już na pewno wiesz, co robić.
ODPOWIEDZ