krotność
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
krotność
Bedziemy, mowic ze liczba \(\displaystyle{ a}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ n}\)-krotnym wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\), jezeli:
\(\displaystyle{ W(a)=0\\
W'(a)=0\\
W''(a)=0\\
\ldots\\
W^{(n-1)}(a)=0\\
W^{(n)}(a)\neq0}\)
\(\displaystyle{ W(a)=0\\
W'(a)=0\\
W''(a)=0\\
\ldots\\
W^{(n-1)}(a)=0\\
W^{(n)}(a)\neq0}\)
- elcia
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ;)
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
krotność
Jest to zadanie:
Liczby 3 i -2 są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ x ^{5} -15x ^{3} -10x ^{2} +60x+72}\) Określ krotność tych pierwiastków. Podzieliłam tak jak mówiła mansik i wyszło mi, że dwukrotnie, czyli dobrze, a może mi ktoś przedstawić jakiś prostszy sposób szukania krotności?
Liczby 3 i -2 są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ x ^{5} -15x ^{3} -10x ^{2} +60x+72}\) Określ krotność tych pierwiastków. Podzieliłam tak jak mówiła mansik i wyszło mi, że dwukrotnie, czyli dobrze, a może mi ktoś przedstawić jakiś prostszy sposób szukania krotności?
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
krotność
\(\displaystyle{ W(x)=x^{5}-15x^{3}-10x^{2}+60x+72=(x-3)^{2}(x+2)^{3}}\)
Liczba \(\displaystyle{ 3}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu, zaś liczba \(\displaystyle{ -2}\) jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu.
Liczba \(\displaystyle{ 3}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu, zaś liczba \(\displaystyle{ -2}\) jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu.