Musze wykazać 3 sposobami, że dla każdego x rzeczywistego poniższa nierównośc jest prawdziwa:
\(\displaystyle{ x^4+2x^3+3x^2+2x+2>0}\)Z góry dziękuej za pomoc
Udowodnij nierówność
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Udowodnij nierówność
II sposób:
\(\displaystyle{ x^4+2x^3+3x^2+2x+2=(x^2+x+1)^2+1>0}\), co jest oczywiście prawdą (chociaż to podobne do I., ale inaczej pogrupowane).
III sposób:
\(\displaystyle{ f(x)=x^4+2x^3+3x^2+2x+2 \\ f'(x)=4x^3+6x^2+6x+2}\)
Policz miejsca zerowe pochodnej, wyznacz minimum funkcji i pokaż, że jest ono dodatnie.
\(\displaystyle{ x^4+2x^3+3x^2+2x+2=(x^2+x+1)^2+1>0}\), co jest oczywiście prawdą (chociaż to podobne do I., ale inaczej pogrupowane).
III sposób:
\(\displaystyle{ f(x)=x^4+2x^3+3x^2+2x+2 \\ f'(x)=4x^3+6x^2+6x+2}\)
Policz miejsca zerowe pochodnej, wyznacz minimum funkcji i pokaż, że jest ono dodatnie.