Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kristo91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 13 kwie 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lbl
Podziękował: 9 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: kristo91 »

Mam problem z tego typu zadaniem.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W}\) przez \(\displaystyle{ x ^{2} - 8x + 15}\)wiedząc,że \(\displaystyle{ W(3)=3}\) oraz \(\displaystyle{ W(5)=5}\)

będę bardzo wdzięczny za pomoc
frej

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x-5) Q(x)+ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(3)=3a+b \\ W(5)=5a+b \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ