Rozwiąż rozkładając lewą stronę na czynniki:
a) \(\displaystyle{ x^{4}+2x^{3}-x^{2}+2x-2=0}\)
b) \(\displaystyle{ x^{4}+2x^{3}+x^{2}-1 < 0}\)
rozłóż na czynniki
- Elvis
- Użytkownik
- Posty: 765
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 89 razy
rozłóż na czynniki
To powinno wystarczyć:
a) \(\displaystyle{ x^4 + 2x^3 - x^2 + 2x - 2 = (x^2 + 2x - 2)(x^2 + 1)}\)
b) \(\displaystyle{ x^4 + 2x^3 + x^2 - 1 = (x^2 + x + 1)(x^2 + x - 1)}\)
a) \(\displaystyle{ x^4 + 2x^3 - x^2 + 2x - 2 = (x^2 + 2x - 2)(x^2 + 1)}\)
b) \(\displaystyle{ x^4 + 2x^3 + x^2 - 1 = (x^2 + x + 1)(x^2 + x - 1)}\)