Dla jakich wartości parametru m równanie
\(\displaystyle{ x^{4} + 2(m - 2)x^{2} + m^{2} - 1=0}\)
ma 2 różne pierwiastki??
Podstawiłem zmienną t oraz policzylem kiedy delta jest wieksza od zera, jednak odpowiedz nie wychodzi mi dobra....Co robie zle??
dla jakich wartości parametru m...
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
dla jakich wartości parametru m...
Przede wszystkim delta musi być równa zero \(\displaystyle{ (m=\frac{5}{4})}\). Wtedy otrzymasz jedno rozwiazanie t, czyli dwa rozwiazania w x.
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
dla jakich wartości parametru m...
Rozpatrujesz dwa przypadki:
1. \(\displaystyle{ \Delta=0 \wedge -\frac{b}{2a}>0}\)
2. \(\displaystyle{ \Delta>0 t_1t_2}\)
1. \(\displaystyle{ \Delta=0 \wedge -\frac{b}{2a}>0}\)
2. \(\displaystyle{ \Delta>0 t_1t_2}\)