k) \(\displaystyle{ x^3+8x^2+17x+10}\)
l) \(\displaystyle{ x^3-3x+2}\)
p.s. proszę o pełne przekształcenie, nie o sam wynik
rozkład wielomianów
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
rozkład wielomianów
l) jak nie wiemy jak zrobić, to szukamy pierwiastka wielomianu o ile sie da łatwo znaleźć jakiś całkowity, ja znalazłem szybko ;p , bo:
\(\displaystyle{ x^3-3x+2}\)
\(\displaystyle{ 1^3-3 1+2 =0}\)
Więc liczba 1 jest pierwiastkiem więc możemy dzielić przez dwumian (x-1)
Zapewne potrafisz dzielić wielomiany , a tu ciężko zamieścić takie dzielenie, więc napiszę wynik:
\(\displaystyle{ (x^3-3x+2): (x-1)=x ^{2} +x-2}\) więc moge zapisać:
\(\displaystyle{ x^3-3x+2= (x-1)(x ^{2} +x-2)}\) no i rozkładam drugi nawias
\(\displaystyle{ x ^{2} +x-2}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1+8=9}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 3}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-1-3}{2}=-2}\) LUB \(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-1+3}{2}=1}\)
Więc moge zapisać:\(\displaystyle{ x ^{2} +x-2=(x-1)(x+2)}\)
Więc ogółem mamy:
\(\displaystyle{ x^3-3x+2= (x-1)(x ^{2} +x-2)=(x-1)(x-1)(x+2)=(x+2)(x-1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^3-3x+2}\)
\(\displaystyle{ 1^3-3 1+2 =0}\)
Więc liczba 1 jest pierwiastkiem więc możemy dzielić przez dwumian (x-1)
Zapewne potrafisz dzielić wielomiany , a tu ciężko zamieścić takie dzielenie, więc napiszę wynik:
\(\displaystyle{ (x^3-3x+2): (x-1)=x ^{2} +x-2}\) więc moge zapisać:
\(\displaystyle{ x^3-3x+2= (x-1)(x ^{2} +x-2)}\) no i rozkładam drugi nawias
\(\displaystyle{ x ^{2} +x-2}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1+8=9}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 3}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-1-3}{2}=-2}\) LUB \(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-1+3}{2}=1}\)
Więc moge zapisać:\(\displaystyle{ x ^{2} +x-2=(x-1)(x+2)}\)
Więc ogółem mamy:
\(\displaystyle{ x^3-3x+2= (x-1)(x ^{2} +x-2)=(x-1)(x-1)(x+2)=(x+2)(x-1) ^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 23 mar 2008, o 16:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mam wiedzieć?
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
rozkład wielomianów
dzięki, szczerze to myślałem, że będzie łatwiejsze, bo żadnej * przy tym nie ma. nawiasem mówiąc dzielenie i twierdzenie Bezouta dopiero będę miał.
a co z k? tam delta < 0 . wynik to będzie \(\displaystyle{ (x+1)(x+5)(x+2)}\)
a co z k? tam delta < 0 . wynik to będzie \(\displaystyle{ (x+1)(x+5)(x+2)}\)
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
rozkład wielomianów
Zauważ , że w k pierwiastkiem jest (-1)
\(\displaystyle{ (-1)^3+8 (-1)^2+17 (-1)+10 =-1+8-17+10=0}\)
\(\displaystyle{ (x^3+8x^2+17x+10 ):(x+1)=x ^{2} +7x+10}\)
\(\displaystyle{ (x^3+8x^2+17x+10 )=(x+1)(x ^{2} +7x+10)}\)
\(\displaystyle{ \Delta=49-40=9}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=3}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-7-3}{2} =-5}\) LUB \(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-7+3}{2} =-2}\)
\(\displaystyle{ (x^3+8x^2+17x+10 )=(x+1)(x ^{2} +7x+10)=(x+1)(x+5)(x+2)}\)
Czyli się zgadza
\(\displaystyle{ (-1)^3+8 (-1)^2+17 (-1)+10 =-1+8-17+10=0}\)
\(\displaystyle{ (x^3+8x^2+17x+10 ):(x+1)=x ^{2} +7x+10}\)
\(\displaystyle{ (x^3+8x^2+17x+10 )=(x+1)(x ^{2} +7x+10)}\)
\(\displaystyle{ \Delta=49-40=9}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=3}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-7-3}{2} =-5}\) LUB \(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-7+3}{2} =-2}\)
\(\displaystyle{ (x^3+8x^2+17x+10 )=(x+1)(x ^{2} +7x+10)=(x+1)(x+5)(x+2)}\)
Czyli się zgadza