dla jakich a i b wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x ^{3} + a x ^{2} + bx - 6}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ x-2}\)
i przy dzieleniu przez dwumian (x+1) daje resztę -24 ?
Dzielenie wielomianów
Dzielenie wielomianów
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2008, o 22:53 przez max2007, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Dzielenie wielomianów
\(\displaystyle{ \begin{cases}W(2)=0 \\ W(-1)=-24 \end{cases}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0= 2 ^{3} + a 2 ^{2} + b 2 - 6\\ -24=(-1) ^{3} + a (-1) ^{2} + b (-1) - 6 \end{cases}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0= 2 ^{3} + a 2 ^{2} + b 2 - 6\\ -24=(-1) ^{3} + a (-1) ^{2} + b (-1) - 6 \end{cases}}\)