Reszta z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
majka1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płotów
Podziękował: 3 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: majka1991 »

Reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=-2x^{2}+3x+2}\) jest równa \(\displaystyle{ -x+3}\)
Oblicz resztę z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ V(x)=x-2}\)

Jakoś nie mogę dojść do żadnego układu równań żeby to wyliczyć
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Mersenne »

\(\displaystyle{ P(x)=-2x^{2}+3x+2=-2 ft(x+\frac{1}{2}\right)(x-2)}\)

\(\displaystyle{ W(x)=P(x)\cdot Q(x)+R(x)}\)

\(\displaystyle{ W(x)=-2\left(x+\frac{1}{2}\right)(x-2)\cdot Q(x)-x+3}\)

Resztę \(\displaystyle{ R}\) z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-p)}\) możemy obliczyć korzystając z równości \(\displaystyle{ R=W(p)}\).

Mamy obliczyć resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ V(x)=x-2}\), zatem szukana reszta będzie równa: \(\displaystyle{ R=W(2)}\).

\(\displaystyle{ W(2)=-2+3=1}\)

Odp.: Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ V(x)}\) jest równa \(\displaystyle{ 1}\).
majka1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płotów
Podziękował: 3 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: majka1991 »

dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ