proste pytanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
nataleczkafr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 27 lut 2008, o 22:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 3 razy

proste pytanie

Post autor: nataleczkafr »

\(\displaystyle{ \Delta}\)=0 to jakie jest obliczenie? chodzi mi o sam wzór
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

proste pytanie

Post autor: bedbet »

Możesz doprecyzować o co Ci chodzi dokładnie?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

proste pytanie

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ \Delta=b^2-4ac\\
b^2-4ac=0}\)


Moze o to... Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
nataleczkafr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 27 lut 2008, o 22:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 3 razy

proste pytanie

Post autor: nataleczkafr »

a jeśli delta po tym obliczeniu wynosi już 0? to jak wyliczyć x?
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

proste pytanie

Post autor: M Ciesielski »

\(\displaystyle{ x=\frac{-b}{2a} \ jesli \ \Delta=0 \\ x_{1,2} = \frac{-b \pm \sqrt{\Delta}}{2a} \ jesli \ \Delta>0}\)
ODPOWIEDZ