Reszta wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 9 wrz 2008, o 19:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wlkp
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Reszta wielomianu
Reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^3+2x^2-x-2}\) jest równa \(\displaystyle{ x^2+x+1}\). Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez wielomian \(\displaystyle{ V(X)=x^2-1.}\)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2008, o 19:32 przez ducia, łącznie zmieniany 1 raz.
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Reszta wielomianu
No to tak:
\(\displaystyle{ W(x)=Q_{1}(x) P(x) + x^2+x+1 \\
W(x)=Q_{1}(x) (x^2-1)(x+2)+x^2+x+1}\)
Z tego mam: \(\displaystyle{ W(-1)=1 \ \ W(1)=3 \ \ W(-2)=3}\)
Teraz zauważ, że reszta ta musi wynosić \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\), czyli
\(\displaystyle{ W(x)=Q_{2}(x) V(x)+ax+b \\
W(x)=Q_{2}(x) (x-1)(x+1)+ax+b}\)
Dochodzimy z tego do uk. równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -a+b=1 \\ a+b=3 \end{cases} \iff \begin{cases} a=1 \\ b=2 \end{cases}}\)
Czyli reszta jest równa \(\displaystyle{ R(x)=x+2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q_{1}(x) P(x) + x^2+x+1 \\
W(x)=Q_{1}(x) (x^2-1)(x+2)+x^2+x+1}\)
Z tego mam: \(\displaystyle{ W(-1)=1 \ \ W(1)=3 \ \ W(-2)=3}\)
Teraz zauważ, że reszta ta musi wynosić \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\), czyli
\(\displaystyle{ W(x)=Q_{2}(x) V(x)+ax+b \\
W(x)=Q_{2}(x) (x-1)(x+1)+ax+b}\)
Dochodzimy z tego do uk. równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -a+b=1 \\ a+b=3 \end{cases} \iff \begin{cases} a=1 \\ b=2 \end{cases}}\)
Czyli reszta jest równa \(\displaystyle{ R(x)=x+2}\)