3 zad z wielomianoów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Finezik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 13 kwie 2008, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

3 zad z wielomianoów

Post autor: Finezik »

1 Reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian Q określony wzorem Q(x) = x^4 + x^3 - x – 1 wynosi x^3 + x^2 + x + 2. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez x2 – 1
2 Oblicz sumę współczynników wielomianu W(x) = 500(x - 1)^2004 + 2004(2 - x)^2000 – 4
3 Wiedząc, że trójmian ax^2 + bx + 2 przyjmuje największą wartość równą 11 dla x=3 oblicz resztę z dzielenia wielomianu 2x^4 + 4x^3 + ax^2 + bx + 2 przez dwumian x-1.
4 8. Dla jakich wartości parametrów a oraz b liczba 1+ pierw z 3 jest pierwiastkiem równania 3x^3+ax^2+bx+12=0, a,b nalezy do C
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2008, o 15:26 przez Finezik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

3 zad z wielomianoów

Post autor: mmoonniiaa »

https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951

[ Dodano: 9 Września 2008, 14:30 ]
1.
\(\displaystyle{ W(x)=P(x) (x^4+x^3-x-1)+(x^3+x^2+x+2) = \\ = P(x) (x+1)(x-1)(x^2+x+1) + (x^3+x^2+x+2) \\
W(-1)=-1+1-1+2=1 \\
W(1)=1+1+1+2=5 \\
\\
W(x)=S(x) (x^2-1)+(ax+b) =S(x) (x+1)(x-1)+(ax+b)\\
W(-1)=-a+b \\
W(1)=a+b \\

\begin{cases} -a+b=1 \\ a+b=5 \end{cases} ...}\)
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

3 zad z wielomianoów

Post autor: Mersenne »

Zad. 3

Wiemy, że trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ ax^{2}+bx+2}\) osiąga największą wartość równą \(\displaystyle{ 11}\) dla \(\displaystyle{ x=3}\), zatem zachodzi:

\(\displaystyle{ \begin{cases} a}\)
damiano14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 29 sie 2008, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żywiec
Pomógł: 1 raz

3 zad z wielomianoów

Post autor: damiano14 »

Mersenne a mógłbyś wytłumaczyć skąd w tych założeniach wzięło Ci się -b/2a ? bo jakoś tego nie rozumiem. Wiem że to jest wzór na miejsce zerowe ale nie wiem jak to się ma do tego wszystkiego Pzdr!!
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

3 zad z wielomianoów

Post autor: Mersenne »

Mogłabym

Niech \(\displaystyle{ W}\) będzie wierzchołkiem paraboli, która jest wykresem trójmianu kwadratowego. \(\displaystyle{ W=\left(\frac{-b}{2a}, \frac{-\Delta}{4a}\right)}\), czyli \(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}}\) jest odciętą wierzchołka paraboli, dla której trójmian osiąga wartość największą równą \(\displaystyle{ \frac{-\Delta}{4a}}\), stąd mamy:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{-b}{2a}=3 \\ a\cdot3^{2}+3b+2=11\end{cases}}\)
damiano14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 29 sie 2008, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żywiec
Pomógł: 1 raz

3 zad z wielomianoów

Post autor: damiano14 »

sorki za pomyłkę ;)
A mam jeszcze jedno pytanie: Jest takie twierdzenie że resztę z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian (x - p) możemy odliczyć korzystając z równości R = W(p) czyli tam mam wstawić miejsce zerowe tego dwumianu tak ? jak by było np ( x +1) to reszta => R = W(-1) dobrze mówię ?
ODPOWIEDZ