jak podzielić takie coś:
\(\displaystyle{ (4^{x}-6^{x}+2):(2^{x}-2})=}\) ??
Jak podzielić...
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Jak podzielić...
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(-6^x+4^x+2) & : & (2^x-2) = -3^x+2^x-2\cdot(\frac{3}{2})^x+2 \\
\underline{6^x - 2\cdot 3^x} & & \\
\qquad 4^x - 2\cdot 3^x + 2& & \\
\qquad \ \ \underline{-4^x + 2 2^x} & &\\
\qquad \qquad \qquad -2\cdot 3^x + 2\cdot 2^x + 2 & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{2 3^x - 4\cdot (\frac{3}{2})^x} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad 2\cdot 2^x -4 (\frac{3}{2})^x+2 & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \ \ \underline{-2\cdot 2^x + 4} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \quad -4 (\frac{3}{2})^x+6 & &
\end{array}}\)
(-6^x+4^x+2) & : & (2^x-2) = -3^x+2^x-2\cdot(\frac{3}{2})^x+2 \\
\underline{6^x - 2\cdot 3^x} & & \\
\qquad 4^x - 2\cdot 3^x + 2& & \\
\qquad \ \ \underline{-4^x + 2 2^x} & &\\
\qquad \qquad \qquad -2\cdot 3^x + 2\cdot 2^x + 2 & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{2 3^x - 4\cdot (\frac{3}{2})^x} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad 2\cdot 2^x -4 (\frac{3}{2})^x+2 & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \ \ \underline{-2\cdot 2^x + 4} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \quad -4 (\frac{3}{2})^x+6 & &
\end{array}}\)