dzielenie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
juudolf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 1 cze 2008, o 13:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 31 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: juudolf »

1. nie wykonując dzielenia znajdź resztę z dzielenia wielomianu W przez wielomian Q , jeśli:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{10}+x^{4}+x^{2}+x+1\\
Q(x)=x^{2}-1}\)


2.dla jakich wielkości a wielomian F jest podzielny przez dwumian P, gdy:
\(\displaystyle{ F(x)=x^{4}-(a-1)(a+1)x^{3} + (a+1)^{2}x^{2} - 3(a+1)x - 7
\\P(x)=x-1}\)


znam twierdzenie o reszcie dzielenia ale tylko gdy dzieli się przez \(\displaystyle{ x-a}\) i nie wiem co robić z tą potęga...
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: Viathor »

1)
\(\displaystyle{ x^2-1=(x-1)(x+1)\\
R(x)=ax+b\\
W(1)=5\\
W(-1)=3\\
R(x)=x+4}\)


2)
\(\displaystyle{ F(1)=0}\)
i po zadaniu...

pozdr
ODPOWIEDZ