Wyznaczanie współrzędnych pomoc

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
vadercool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opole

Wyznaczanie współrzędnych pomoc

Post autor: vadercool »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Wyznacz współrzędne a i b wielomianu:

\(\displaystyle{ W(X)= ax+b}\),
jeśli dla wielomianów:
\(\displaystyle{ P(x)= -2x ^{3} + 3x ^{2} -1}\)
\(\displaystyle{ Q(x)= 2x ^{2} - x - 1}\) zachodzi związek : \(\displaystyle{ W(x) Q(x)= P(x)}\)
Z góry dziękuję za pomoc; )
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

Wyznaczanie współrzędnych pomoc

Post autor: RyHoO16 »

Czyli zachodzi :

\(\displaystyle{ (ax+b)(2x^2-x-1)=-2x^3+3x^2-1 \iff 2ax^3-x^2(a-2b)-x(a+b)-b=-2x^3+3x^2-1}\)

Porównujemy współczynniki i z tego mamy: \(\displaystyle{ \begin{cases} a=-1 \\ b=1 \end{cases}}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Wyznaczanie współrzędnych pomoc

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ W(x)Q(x)=P(x)\Leftrightarrow (ax+b)(2x^2-x-1)=-2x^3+3x^2-1\Leftrightarrow 2ax^3+x^2(2b-a)+x(-a-b)-b=-2x^3+3x^2-1\Leftrightarrow \begin{cases} 2a=-2\\2b-a=3\\-b-a=0\\-b=-1\end{cases} \begin{cases} a=-1\\b=1\end{cases}}\)
vadercool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opole

Wyznaczanie współrzędnych pomoc

Post autor: vadercool »

Ok, już załapałem. Wielkie dzięki.
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2008, o 17:15 przez vadercool, łącznie zmieniany 1 raz.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Wyznaczanie współrzędnych pomoc

Post autor: natkoza »

porównujemy wszystkoe współczynniki które stoją przy zmiennych w odpowiednich potęgach tj \(\displaystyle{ 2a=-2,2a-a=3,-b-a=0,-b=-1[/tex zauważ, ze prawe strony to współczynniki przy odpowiednich współczynnikach w jednym wielomianie, a lewe z drugiego wielomianu.
a wynik... hmmm.. spójrz na pierwsze i ostatnie równanie w moim układzie stąd mamy wynik.. jeszcze tylko trzeba strawdzić, czy te rozwiązania spełniają pozostałe dwa równania (spełniają, bo sprawdziłam )}\)
ODPOWIEDZ