jak znaleźć funkcję odwrotną do wielomianu 6 stopnia.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Macias2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 paź 2005, o 09:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3-miasto
Podziękował: 1 raz

jak znaleźć funkcję odwrotną do wielomianu 6 stopnia.

Post autor: Macias2002 »

Witam.

Moim problemem jest to że mam dane ale te dane to y.
Chciałbym znaleźć funkcję odwrotną czyli taką w której mamy szukanego x a podstawiamy y?
Moja funkcja wygląda tak:
y = (1*10^-11)*x^6 - (4*10^-8)*x^5 + (6*10^-5)*x^4 - 0,0448*x^3 + 19,583*x^2 - 4547,1*x + 439109
Może mi ktoś podać rozwiązanie krok po kroku jak tego dokonać.
Szukam funkcji w postaci x=......
Z Poważaniem: Maciek
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

jak znaleźć funkcję odwrotną do wielomianu 6 stopnia.

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ f(x)=y\\x=f^{-1}(y)}\)
ODPOWIEDZ