wielomian-wartość najmniejsza

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

wielomian-wartość najmniejsza

Post autor: szymek12 »

Dla jakiej wartości m funkcja \(\displaystyle{ f(m)=-m ^{3}+4m ^{2}+4 \frac{4}{5}m+1 \frac{1}{4}}\) przyjmuje wartość najmniejszą i ile ona wynosi?
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

wielomian-wartość najmniejsza

Post autor: Lider_M »

Ta funkcja nie przyjmuje wartości najmniejszej, bo jak łatwo zauważyć \(\displaystyle{ \lim_{m\to }f(m)=-\infty}\)
adamos64
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 5 lut 2008, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Luboń k Poznań:)
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 3 razy

wielomian-wartość najmniejsza

Post autor: adamos64 »

a da sie to zadanie obliczyć nie uzywajac pochodnych ?? ani nic z tych rzeczy co wykracza poza zakres matury rozszerzonej z matematyki? bo ja wiadomo pochodnych od tego roku nie ma na maturze
ODPOWIEDZ