Wyznacz współczynniki wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: O-c
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz współczynniki wielomianów
wyznacz wspolczynniki liczbowe m i n danych wielomianow w(x) i p(x) tak aby wielomiany byly rowne
\(\displaystyle{ w(x)-mx^3+5x^2-3x+2 i P(x)=2x^3+nx^2-3x+2}\)
Następnym razem tak nazwany temat wyląduje w koszu, a Ty dostaniesz ostrzeżenie
Sylwek
\(\displaystyle{ w(x)-mx^3+5x^2-3x+2 i P(x)=2x^3+nx^2-3x+2}\)
Następnym razem tak nazwany temat wyląduje w koszu, a Ty dostaniesz ostrzeżenie
Sylwek
Ostatnio zmieniony 25 sie 2008, o 00:42 przez Mr.Coffee, łącznie zmieniany 2 razy.
Wyznacz współczynniki wielomianów
Wielomiany są równe wtedy i tylko wtedy, gdy ich współczynniki przy tych samych potęgach są identyczne, stąd łatwo zauważyć, ze
\(\displaystyle{ m=-2 \quad n=5}\)
\(\displaystyle{ m=-2 \quad n=5}\)
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Wyznacz współczynniki wielomianów
Tu nie ma nic do liczenia po prostu zgodnie z zasadą podaną powyżej:
\(\displaystyle{ -mx^{3}=2x^{3} m=-2}\)
\(\displaystyle{ nx^{2}=5x^{2} n=5}\)
I to cała filozofia.
\(\displaystyle{ -mx^{3}=2x^{3} m=-2}\)
\(\displaystyle{ nx^{2}=5x^{2} n=5}\)
I to cała filozofia.
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 3 mar 2008, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Milky Way
- Pomógł: 20 razy
Wyznacz współczynniki wielomianów
dla przećwiczenia:
dla jakiego m wielomiany są równe
\(\displaystyle{ ( m^{2} - 2m + 3) x^{3} + 2x^{2} - 2x=0}\)
\(\displaystyle{ 3x^{3} + 2x^{2} - 2x = 0}\)
dla jakiego m wielomiany są równe
\(\displaystyle{ ( m^{2} - 2m + 3) x^{3} + 2x^{2} - 2x=0}\)
\(\displaystyle{ 3x^{3} + 2x^{2} - 2x = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: O-c
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz współczynniki wielomianów
m= 3 ?
[ Dodano: 25 Sierpnia 2008, 00:52 ]
a jeszcze moglby mi ktos podzielic
x^{3} +3x ^{2} -4x-12 ; x+1
[ Dodano: 25 Sierpnia 2008, 00:52 ]
a jeszcze moglby mi ktos podzielic
x^{3} +3x ^{2} -4x-12 ; x+1
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 3 mar 2008, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Milky Way
- Pomógł: 20 razy
Wyznacz współczynniki wielomianów
\(\displaystyle{ m^{2} - 2m + 3 = 3
m^{2} - 2m = 0
m(m-2) = 0
m=0 lub m = 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{ x^{3} + 3 x^{2} - 4x -12 }{x+1} = x^{2} + 2x - 12}\)
m^{2} - 2m = 0
m(m-2) = 0
m=0 lub m = 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{ x^{3} + 3 x^{2} - 4x -12 }{x+1} = x^{2} + 2x - 12}\)
Ostatnio zmieniony 25 sie 2008, o 10:25 przez xbw, łącznie zmieniany 1 raz.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Wyznacz współczynniki wielomianów
A dzielimy w sposób następujący:
Najpierw zapisujemy tak jakbyśmy dzielili pod kreską (czy jak to się potocznie nazywa )
_______________________
\(\displaystyle{ (x^{3}+3x^{2}-4x-12):(x+1)}\)
Teraz dzielimy \(\displaystyle{ x^{3}}\) przez największą potęgę wyrażenia, przez które dzielisz, i wynik zapisujesz nad kreską(nie trzeba konieczni9e nad kreską, ale tak chyba najczytelniej ):
\(\displaystyle{ x^{3}/x=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\)_____________________
\(\displaystyle{ (x^{3}+3x^{2}-4x-12):(x+1)}\)
To co wyszło (czyli \(\displaystyle{ x^{2}}\) mnożymy przez (x+1) i przepisujemy niżej pod odpowiednimi potęgami z przeciwnym znakiem, wykonujemy dodawanie i otrzymany wynik dzielimy dalej i powtarzamy tak do końca rozwiązania (teraz wynik będę zapisywał z boku):
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(x^3+ 3x^2 - 4x-12) & : & (x+1) = x^2 + 2x -6 \\
\underline{-x^3 - x^2} & & \\
\qquad 2x^2 - 4x -12 & & \\
\qquad \underline{-2x^2 - 2x} & &\\
\qquad \qquad -6x - 12 & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{6x + 6} & & \\
\qquad \qquad \quad R = -6 & &
\end{array}}\)
Zatem nasze rozwiązanie wygląda tak:
\(\displaystyle{ (x^{3}+ 3x^{2} - 4x-12):(x+1)=(x^{2} + 2x -6) + \frac{-6}{x+1}}\)
Najpierw zapisujemy tak jakbyśmy dzielili pod kreską (czy jak to się potocznie nazywa )
_______________________
\(\displaystyle{ (x^{3}+3x^{2}-4x-12):(x+1)}\)
Teraz dzielimy \(\displaystyle{ x^{3}}\) przez największą potęgę wyrażenia, przez które dzielisz, i wynik zapisujesz nad kreską(nie trzeba konieczni9e nad kreską, ale tak chyba najczytelniej ):
\(\displaystyle{ x^{3}/x=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\)_____________________
\(\displaystyle{ (x^{3}+3x^{2}-4x-12):(x+1)}\)
To co wyszło (czyli \(\displaystyle{ x^{2}}\) mnożymy przez (x+1) i przepisujemy niżej pod odpowiednimi potęgami z przeciwnym znakiem, wykonujemy dodawanie i otrzymany wynik dzielimy dalej i powtarzamy tak do końca rozwiązania (teraz wynik będę zapisywał z boku):
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(x^3+ 3x^2 - 4x-12) & : & (x+1) = x^2 + 2x -6 \\
\underline{-x^3 - x^2} & & \\
\qquad 2x^2 - 4x -12 & & \\
\qquad \underline{-2x^2 - 2x} & &\\
\qquad \qquad -6x - 12 & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{6x + 6} & & \\
\qquad \qquad \quad R = -6 & &
\end{array}}\)
Zatem nasze rozwiązanie wygląda tak:
\(\displaystyle{ (x^{3}+ 3x^{2} - 4x-12):(x+1)=(x^{2} + 2x -6) + \frac{-6}{x+1}}\)