Rozłóż na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
LTHeartless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 sie 2008, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewsząd
Podziękował: 9 razy

Rozłóż na czynniki

Post autor: LTHeartless »

Nie mogę tego za cholere ruszyć , proszę o pomoc :]

\(\displaystyle{ W(x) = x^4 + 1

W(x) = x^4 +3x^2 +2

W(x) = x^5 + 16x}\)
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Rozłóż na czynniki

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ x^4+1=(x^2+1)^2-2x^2=(x^2+1-\sqrt{2}x)(x^2+1+\sqrt{2}x)}\)
Trzecie podobnie.
LTHeartless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 sie 2008, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewsząd
Podziękował: 9 razy

Rozłóż na czynniki

Post autor: LTHeartless »

Ratujesz mi życie, będe beształ każdego który twierdzi ,że płeć piękna nie zna się na matematyce

Pozdrawiam.
Hallena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 269
Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Oz
Pomógł: 51 razy

Rozłóż na czynniki

Post autor: Hallena »

2)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{4}+4x^{2}+4)-(x^{2}+2)}\)
kilka przekształceń a dalej podobnie jak *Kasia
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Rozłóż na czynniki

Post autor: Lider_M »

3. \(\displaystyle{ W(x)=x(x^4+16)=x[(x^2+8x^2+16)-8x^2]=...}\) i analogicznie.
Hallena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 269
Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Oz
Pomógł: 51 razy

Rozłóż na czynniki

Post autor: Hallena »

No widzisz - tak nawet prościej .
LTHeartless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 sie 2008, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewsząd
Podziękował: 9 razy

Rozłóż na czynniki

Post autor: LTHeartless »

Dzięki , teraz rozumiem wszystko doskonale.
ODPOWIEDZ