Znajdź pierwiastek
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Znajdź pierwiastek
\(\displaystyle{ W(1)=1+m-7+n=-6+m+n=0\\
W'(1)=3+2m-7=0\\
\begin{cases} m+n=6\\2m=4\end{cases}\Leftrightarrow \begin{cases} n=4\\m=2\end{cases}}\)
zatem:
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+2x^2-7x+4}\)
wykonaj dzielenie tego wielomianu przez \(\displaystyle{ (x-1)^2=x^2-2x+1}\)
i otrzymasz, że \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^2(x+4)}\)
lub wykonaj dzielenie tylko przez \(\displaystyle{ (x-1)}\) a następnie szukaj miejsc zerowych otrzymanej funkcji kwadratowej.
W'(1)=3+2m-7=0\\
\begin{cases} m+n=6\\2m=4\end{cases}\Leftrightarrow \begin{cases} n=4\\m=2\end{cases}}\)
zatem:
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+2x^2-7x+4}\)
wykonaj dzielenie tego wielomianu przez \(\displaystyle{ (x-1)^2=x^2-2x+1}\)
i otrzymasz, że \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^2(x+4)}\)
lub wykonaj dzielenie tylko przez \(\displaystyle{ (x-1)}\) a następnie szukaj miejsc zerowych otrzymanej funkcji kwadratowej.