działania na wielomianach, równania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lukiex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 sie 2008, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

działania na wielomianach, równania

Post autor: lukiex »

Witam

Prosiłbym o rozwiązanie/wytłumaczenie następujących zadań:

1. Oblicz wartość wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^2-3x^2+4x-1}\) dla:
a) \(\displaystyle{ x=-2}\) b) \(\displaystyle{ x=\sqrt3}\) c) \(\displaystyle{ x=\sqrt2 + 1}\)

2. Dane są wielomiany \(\displaystyle{ W(x)= x^3 - 3x^2 + 2x - 5, \ \ P(x) = x^2 - x -2, \ \ V(x) = 2x-1}\)
Wykonaj wskazane działania i określ stopień wielomianu będącego wynikiem wykonanego działania:

a) \(\displaystyle{ W(x) + 2P(x) * V(x)}\) b) \(\displaystyle{ 3W(x) - V (x) * P(x)}\)

3. Wykonaj dzielenie wielomianu:
a) \(\displaystyle{ (x^3-6x^2+12x-16) : (x-4)}\)
b) \(\displaystyle{ (8x^3 - 6x^2 - 17x - 7) : (8x^2 - 10x - 12)}\)

4. Nie wykonując dzielenia wykaz ze wielomian jest podzielny przez dwumian P
a) \(\displaystyle{ W(x) = x^3 + 4x^2 + x - 6}\)
\(\displaystyle{ P(x) = x+2}\)

5. Rozwiąż równania:

a) \(\displaystyle{ 2x^3=3x^2}\)
b) \(\displaystyle{ x^3+7x^2 - x - 7 = 0}\)

Prosze o wytłumaczenie tych zadan, tzn. o tok postępowania w ich rozwiązywaniu. Z góry dziekuje za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

Pamiętaj o klamrach

Kod: Zaznacz cały

[tex][/tex]
instrukcja LaTeX-a w ogłoszeniu.
Następnym razem niechlujny pod względem zapisu wątek trafi do kosza.
Szemek[/color]
Ostatnio zmieniony 19 sie 2008, o 12:06 przez lukiex, łącznie zmieniany 2 razy.
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

działania na wielomianach, równania

Post autor: MagdaW »

5.\(\displaystyle{ 2x ^{3}=3x ^{2}\Rightarrow x=0 2x=3 x=0 x=1,5}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}+7x ^{2}-x-7=x ^{2}(x+7)-(x+7)=(x+1)(x-1)(x+7)=0 x=-1 x=1 x=-7}\)

Na górze jest instrukcja Latex-a, służącego do zapisywania wyrażeń matematycznych, warto ją znać i stosować.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

działania na wielomianach, równania

Post autor: natkoza »

1.
rozumiem, że ten wielomian miał wyglądać tak: \(\displaystyle{ W(x)=x^3-3x^2+4x-1}\) bo po co dwie drugie potęgi
\(\displaystyle{ W(-2)=(-2)^3-3\cdot (-2)^2+4\cdot (-2)-1=-8-3\cdot 4-8-1=-8-12-8-1=-29\\
W(\sqrt{3})=(\sqrt{3})^3-3\cdot (\sqrt{3})^2+4\cdot \sqrt{3}-1=3\sqrt{3}-3\cdot 3+4\sqrt{3}-1=7\sqrt{3}-10\\
W(\sqrt{2}+1)=(\sqrt{2}+1)^3-3\cdot (\sqrt{2}+1)^2+4(\sqrt{2}+1)-1=5\sqrt{2}-7-3(2\sqrt{2}+3)+4(\sqrt{2}+1)-1=5\sqrt{2}-7-6\sqrt{2}-9+4\sqrt{2}+4-1=3\sqrt{2}+1}\)

2.
\(\displaystyle{ W(x)+2P(x)V(x)=x^3-3x^2+2x-5+(x^2-x-2)(2x-1)=x^3-3x^2+2x-5+4x^3-6x^2-3x+2=5x^3-9x^2-4x-1}\)
czyli wielomian jest stopnia 3.
\(\displaystyle{ 3W(x)-V(x)P(x)=3(x^3-3x^2+2x-5)-(x^2-x-2)(2x-1)=3x^3-9x^2+6x-15-2x^3-3x^2+3x-2=x^3-6x^2+9x-17}\)
czyli wielomian również jest stopnia 3.
4.
\(\displaystyle{ W(-2)=(-2)^3+4\cdot (-2)^2+(-2)-6=-8+16-2-6=0}\)
zatem wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ P(x)}\) bo reszta z dzielenia jest 0
lukiex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 sie 2008, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

działania na wielomianach, równania

Post autor: lukiex »

W zadaniu 4. ta liczba podstawiona za niewiadomą to wynik równania \(\displaystyle{ P (x)}\) ?

Tzn. \(\displaystyle{ P (x) = x+2}\)
\(\displaystyle{ x+2=0}\)
\(\displaystyle{ x=-2}\) ?

Dobrze myślę?

A czy może mi ktoś jaśniej wytlumaczyć zadanie 2. ? Ja jestem zielony z tego działu
xbw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 3 mar 2008, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Milky Way
Pomógł: 20 razy

działania na wielomianach, równania

Post autor: xbw »

Stopień wielomianu to po prostu najwyższa potęga jaką mamy w danym wielomianie przy zmiennej.

Dla przykładu:
\(\displaystyle{ W(X) = x^{3} + 5x^{2} + 8}\)
\(\displaystyle{ P(X) = x^{6} + 4x^{4} + 2x^{2} - 2x}\)
\(\displaystyle{ st. W(X) P(X) = x^{9}}\)

czyli jest to wielomian 9-tego stopnia.

xbw.
marcink13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:57
Płeć: Mężczyzna

działania na wielomianach, równania

Post autor: marcink13 »

POMOCY!!!
Dane są wielomiany: \(\displaystyle{ W(x)=-x ^{3} +x ^{2}+x-1}\)
\(\displaystyle{ P(x)= 4x ^{2}+2x-1}\)
\(\displaystyle{ G(x)=5x ^{4}+3x ^{3}-5x ^{2}-2}\)
wykonaj działanie

a) W(x)+P(x)
b) P(x)+2G(x)
c) 3P(x)-W(x)

jak to zrobić???????????????
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

działania na wielomianach, równania

Post autor: natkoza »

dodawanie/odejmowanie wielomianów:
dodajesz/odejmujesz współczynniki przy kolejnych potegach

mnożenie wielomianu przez skalar:
wyrazy przy wszytskich potęgach mnożysz przez ten skalar

np \(\displaystyle{ P(x)+2G(x)=4x^2+2x-1+2(5x^4+3x^3-5x^2-2)=4x^2+2x-1+10x^4+6x^3-10x^2-4=10x^4+6x^3-6x^2+2x-5}\)
karol123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 8 lip 2008, o 00:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 13 razy

działania na wielomianach, równania

Post autor: karol123 »

lukiex pisze:
3. Wykonaj dzielenie wielomianu:
a) \(\displaystyle{ (x^3-6x^2+12x-16) : (x-4)}\)
b) \(\displaystyle{ (8x^3 - 6x^2 - 17x - 7) : (8x^2 - 10x - 12)}\)
I sposób


lub
II sposób
zaczus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 23 lut 2009, o 19:04
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

działania na wielomianach, równania

Post autor: zaczus »

W(-2)=(-2) ^{2} -3 *(-2) ^{2} +4*(-2)-1
w(-2)=4-12-8-1
w(-2)=-17


za x do reszty równań podstawiasz liczbę jaką masz podaną;)

-- 24 lut 2009, o 11:33 --
marcink13 pisze:POMOCY!!!
Dane są wielomiany: \(\displaystyle{ W(x)=-x ^{3} +x ^{2}+x-1}\)
\(\displaystyle{ P(x)= 4x ^{2}+2x-1}\)
\(\displaystyle{ G(x)=5x ^{4}+3x ^{3}-5x ^{2}-2}\)
wykonaj działanie

a) W(x)+P(x)
b) P(x)+2G(x)
c) 3P(x)-W(x)


a) \(\displaystyle{ w(x)+P(x)=( -x ^{3} +x ^{2} +x-1)+ (4x ^{2}+2x-1)=-x ^{3} +x ^{2} +x-1+4x ^{2}+2x-1}\)
teraz redukujesz wyrazy podobne:

\(\displaystyle{ w(x)+P(x)= -x ^{3} +5 ^{2} +3x-2}\)
ODPOWIEDZ