Nierówność między współczynnikami wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 22 razy
Nierówność między współczynnikami wielomianów
Witam,
Uprzejmie proszę o rozwiązanie zadania
Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ p_{1}^{2} + p_{2}^{2} + p_{3}^{2} >= 4(q_{1} + q_{2} + q_{3})}\) to przynajmniej jedno z równań \(\displaystyle{ x^{2} + p_{1}x + q_{1} = 0, x^{2} + p_{2}x + q_{2} = 0, x^{2} + p_{3}x + q_{3} = 0}\) ma rozwiązanie.
Z góry dziękuję !
Edit by Arbooz: Zapoznaj się z regulaminem zakładania tematów. Ten poprawiłem i przeniosłem.
Uprzejmie proszę o rozwiązanie zadania
Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ p_{1}^{2} + p_{2}^{2} + p_{3}^{2} >= 4(q_{1} + q_{2} + q_{3})}\) to przynajmniej jedno z równań \(\displaystyle{ x^{2} + p_{1}x + q_{1} = 0, x^{2} + p_{2}x + q_{2} = 0, x^{2} + p_{3}x + q_{3} = 0}\) ma rozwiązanie.
Z góry dziękuję !
Edit by Arbooz: Zapoznaj się z regulaminem zakładania tematów. Ten poprawiłem i przeniosłem.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Nierówność między współczynnikami wielomianów
Skorzystaj ze wzorów Viete'a dla wielomianu stopnia 3-ciego.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
Nierówność między współczynnikami wielomianów
Ja bym to zrobił trochę inaczej.
\(\displaystyle{ \Delta_1=p_1^2-4q_1\\ \Delta_2=p_2^2-4q_2\\ \Delta_3=p_3^2-4q_3}\)
Załóżmy, że żadne z tych trzech równań nie posiada rozwiązań. Wtedy \(\displaystyle{ \Delta_1+\Delta_2+\Delta_3}\)
\(\displaystyle{ \Delta_1=p_1^2-4q_1\\ \Delta_2=p_2^2-4q_2\\ \Delta_3=p_3^2-4q_3}\)
Załóżmy, że żadne z tych trzech równań nie posiada rozwiązań. Wtedy \(\displaystyle{ \Delta_1+\Delta_2+\Delta_3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 22 razy
Nierówność między współczynnikami wielomianów
Na jakiej podstawie zakładasz, że żadne z tych równań nie posiada rozwiązania ?
Tomasz: Czy wzory Viete'a coś mi tutaj dadzą ?
Tomasz: Czy wzory Viete'a coś mi tutaj dadzą ?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Nierówność między współczynnikami wielomianów
Mateusz: Chyba nie:) Taki był pierwszy pomysł, raczej błędny. Ad pytania - \(\displaystyle{ (p\Rightarrow q) (\sim q p)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 22 razy
Nierówność między współczynnikami wielomianów
No ok, ale ja mam tutaj wykazać, że przynajmniej jedno równanie posiada rozwiązanie, więc chyba któreś jednak jest prawdziwe...